Undersøkelse
En undersøkelse av tannhelsen hos tannlegen/tannpleier innebærer:
- Å ta røntgenbilder for å kartlegge eventuelle sykdom i tenner og omkringliggende vev
- Tannlegen undersøker tenner og munnhule/omkringliggende vev
- Du får rengjort tennene dine profesjonelt, med pussing og fjerning av tannstein
- Du får gode råd av tannlegen/tannpleieren om hvordan du best kan ta vare på tannhelsen din fremover
- Dersom du har et behandlingsbehov vil du få et kostnadsoverslag fra tannlegen på hva behandlingen vil koste. Dette får du skriftlig dersom behandlingen overskrider 5 000.- kroner. Det er du som avgjør når og om du ønsker å gå videre med den foreslåtte behandlingen.
Akutte Tannsmerter
Vi vet hvor vondt akutt tannverk er, og vi forsøker derfor å gjøre det vi kan for å tilby deg timeavtale så snart som mulig for akutte henvendelser. For akutte henvendelser, ring oss på telefon 74 82 55 00, presiser at det er akutt og vi vil snarest sette deg opp til ledig time til deg
Allmenn Tannbehandling
Allmenn tannbehandling omfatter alle vanlige behandlinger hos tannlegen, herunder undersøkelser (rutinesjekk/helsesjekk av tennne), røntgen, behandling av hull i tennene (karies, med legging av fyllinger), tannkjøttbehandling, trekking av tenner, rotfylling, og fremstilling av kroner, implantater og andre tannerstatninger.
Tannbleking
Misfarging av tenner kan skyldes en rekke årsaker, som mat, drikke, røyking, medikamenter og visse sykdommer. For overfladiske misfarginger kan tannlegen fjerne dem ved hjelp av metoder som pussing eller «saltblåsing».
For dypere misfarginger kan bleking av tennene være en løsning. Hjemmebleking er en populær metode hvor tannlegen lager en spesialtilpasset plastavstøpning av tennene, som pasienten fyller med blekemiddel og bruker hjemme over en periode.
Tidligere ble tannbleking utført på klinikker med sterkere midler og UV-stråling, men dette ble forbudt i 2012.
Torget Tannhelse følger gjeldende retningslinjer og tilbyr kun hjemmebleking med spesialtilpassede skinner og lovlig blekemiddel. Det anbefales å konsultere tannlegen før bleking for å sikre at tennene er friske og kan tåle prosessen.
Tanntrekking
Når en tann er så ødelagt at den ikke kan repareres på noen god måte, må tannen trekkes for å unngå infeksjoner og smerter. Store kariesangrep og betennelse i tannkjøttet er de vanligste årsakene til at tannlegen ser seg nødt til å trekke tenner.
Lystgass
Lystgass er en beroligende bedøvelse som inhaleres via en nesemaske. Den gir en avslappende effekt, er smak- og luktfri, og effekten er lett å kontrollere. Kun spesialutdannede tannleger kan utføre behandlingen, og pasienten overvåkes kontinuerlig. Det er ideelt for de med tannlegeskrekk, og effekten varer kun i sekunder.
Pasienter bør være fastende 4 timer før behandlingen og unngå visse medikamenter. Effekten varierer, men de fleste finner den behagelig. Etter behandlingen kan man kjøre bil etter ca. 60 minutter, og det er få ettervirkninger, men medikamenters virkning kan variere.
Rotfylling
Rotfylling er en prosedyre som utføres av tannlegen når tannens nerve er skadet eller død på grunn av en bakterieinfeksjon. Dette kan skyldes bakterier som trenger inn i tannen på grunn av et stort hull eller en sprekk. Prosessen innebærer rensing av tannens sentrale kanal, fjerning av nerven og bakterier, og deretter fylling av kanalen med et bakteriedrepende materiale. Etter rotfyllingen kan tannen kjennes og se ut som den originale tannen, men den vil være følelsesløs.
Selv om rotfyllingsprosessen er tidkrevende og kan være kostbar, gir den pasienten muligheten til å beholde tannen både kosmetisk og funksjonelt. Det er viktig med riktig etterbehandling for å sikre tannens levetid, og tannlegen vil gi et prisoverslag basert på behandlingens omfang.
Kjeveleddslidelser
Statistikk viser at så mye som 1 av 5 personer kan ha kjeveleddslidelser. Dette forårsaker smerter og ubehag som kjevesmerter, hodepine, svimmelhet, nakkesmerter og depresjonslignende symptomer.
Dersom du oppsøker oss for kjevesmerter, starter vi vanligvis med en vanlig undersøkelse av tennene for å utelukke at det er tennene som er opphav til smertene.
Kosmetisk tannbehandling
Mange søker kosmetisk tannbehandling for å forbedre tennenes form og farge, som ofte misfarges av dagligdags konsum som kaffe, te og sigaretter.
Tannbleking kan gi et hvitere smil, men for de som ønsker en mer varig løsning eller har nedslitte tenner, kan porselenstenner eller tannfasetter være svaret. Disse er tynne porselensskall som limes på tennene, og kan tilpasses i farge og form etter pasientens ønsker. Porselenets egenskaper gir et naturlig og estetisk resultat, og tennene blir mindre utsatt for misfarging fra mat og drikke.
Tannbro (tannerstatning)
En tannbro er en tannerstatning designet for å erstatte manglende tenner ved å feste seg til friske tenner på hver side av det tannløse området. For å sikre et solid feste, må de omkringliggende tennene slipes til av tannlegen. Tannbroen, som ofte er laget av porselen, gir et naturlig utseende og føles som egne faste tenner.
Prosessen inkluderer preparering av støttetennene, avtrykkstaging, og deretter feste av den spesialtilpassede broen som produseres på et tannteknisk laboratorium. Selv om tannbroer er sterke og estetisk tiltalende, er det viktig med regelmessige kontroller for å oppdage eventuell tannråte ved festepunktene.
Tannkrone (tannerstatning)
En tannkrone er en tannerstatning designet for å gjenopprette en tann som er betydelig skadet. Den mest brukte typen i dag er hel porselen, som gir et estetisk utseende svært likt en naturlig tann. Behandlingsprosessen består av tre trinn: tannlegen preparerer den skadede tannen, tar en avstøpning for å sikre en perfekt passform, og setter deretter inn en midlertidig krone mens den permanente kronen blir produsert på et laboratorium.
Når den permanente kronen er klar, blir den sementert på plass. Selv om kroner er sterke og holdbare, er det viktig med regelmessige kontroller for å oppdage eventuell tannråte ved festepunktene.
Tannimplantater
Et tannimplantat er en moderne metode for å erstatte tapte tenner, med en svært høy suksessrate på 96-99%. Implantatet består av to deler: en som fungerer som tannroten og festes i kjevebenet, og en annen som representerer tannkronen.
Behandlingsprosessen starter med en vurdering av tannlegen, etterfulgt av innsetting av implantatdelen under lokalbedøvelse. Kjevebenet gror deretter rundt implantatet over en periode på 2-3 måneder. Når dette er fullført, festes den permanente tannkronen, broen eller protesen.
Pasienten vil ha midlertidige tenner under hele behandlingsperioden, som vanligvis krever 3-4 tannlegebesøk. Noen tannimplantatbehandlinger kan også være delvis dekket av HELFO.
Periodontitt (tannkjøttsykdom)
Tannkjøttsykdom, også kjent som periodontitt, kan manifestere seg som blødende tannkjøtt, puss fra tennene, betennelse, eller dårlig ånde. Det er viktig å oppsøke en tannlege raskt ved mistanke om slik sykdom for å unngå alvorlige komplikasjoner som tap av tenner. Tannkjøttsykdom kan utvikles fra gingivitt, en mildere form for tannkjøttsbetennelse, til periodontitt, som kan skade tannkjøttet og kjevebenet.
Sykdommen kan variere fra person til person, og noen er mer utsatt på grunn av faktorer som diabetes, røyking, og visse medisiner. Tidlig diagnose og behandling er nøkkelen til å forhindre alvorlige konsekvenser. Behandling kan inkludere fjerning av bakteriebelegg, medisiner, eller i alvorlige tilfeller, kirurgiske inngrep. Forebygging gjennom god munnhygiene og regelmessige tannlegebesøk er essensielt. Pasienter med periodontitt kan også være kvalifisert for økonomisk støtte fra HELFO.
Odontofobi (tannlegeskrekk)
Er du redd for å oppsøke en tannlegen i frykt for smerter?
Vit at tannlegeskrekk kan behandles. Vi på Torget Tannhelse tar tannlegeskrekk på alvor! Våre tannleger, tannpleier og tannhelsesekretærer har lang erfaring med pasienter med tannbehandlingskrekk. Vi har over 10 års erfaring med å behandle pasienter med tannlegeskrekk, og med svært gode resultater!
Tannproteser (gebiss)
Tannproteser er en tradisjonell løsning for å erstatte manglende tenner. Disse kunstige erstatningene består av en tannkjøttfarget plastbase med påmonterte plast- eller porselenstenner.
Selv om de er kostnadseffektive og holdbare, kan noen pasienter oppleve dem som et fremmedlegeme i munnen. Proteser kan endre hvordan mat oppleves og kan midlertidig påvirke tale. De holdes på plass av passformen, og i noen tilfeller ved hjelp av en spesiell pasta eller bøyler festet til gjenværende naturlige tenner.
Over tid kan proteser bli løse på grunn av endringer i kjevebenet, noe som kan kreve justering eller erstatning. Implantater og implantatbroer er moderne alternativer til proteser. For de som sliter med underkjeveproteser, kan det nå være mulig å få økonomisk støtte fra HELFO for å erstatte proteser med implantater.
Bedøvelse / beroligende
Å sette bedøvelse sikrer en smertefri tannbehandling. Våre tannleger er dyktige i å administrere bedøvelse. Det finnes ulike bedøvelsesmidler:
- Xylocain: Vanlig bedøvelse med adrenalin, begrenser blødning og holder bedøvelsen lokalisert.
- Septocain: Ligner Xylocain, men er mer effektivt.
- Citanest: Inneholder octapressin i stedet for adrenalin.
- Carbocain dental: Kortvarig bedøvelse uten tilsetningsstoffer.
Pasienter bør informere tannlegen om medisiner og helseforhold, da dette kan påvirke valg av bedøvelse. For de med tannlegeskrekk, tilbyr vi en gradvis bedøvelsesteknikk for ekstra komfort. Kommunikasjon under behandlingen er viktig for en smertefri opplevelse.
Tannregulering
Ønsker du deg en jevnere tannstilling, fjerne sjenerende mellomrom, korrigere underbitt/overbitt/kryssbitt eller rette opp i feilstillinger av enkelttenner, men orker ikke tanken på tannregulering i metall?
Da kan Clearcorrect sin usynlige tannregulering være løsningen for deg.