Kjeveleddslidlelser

Behandling av kjeveleddslidlelser hos tannlegen

Statistikk viser at så mye som 1 av 5 personer kan ha kjeveleddslidelser. Dette forårsaker smerter og ubehag som kjevesmerter, hodepine, svimmelhet, nakkesmerter og depresjonslignende symptomer. Kjeveleddslidelser eller Temporomandibulær dysfunksjon (TMD) er en velkjent tilstand for tannleger, men ikke alle pasienter som plages av symptomer som hodepine, øresus, svimmelhet eller smerter i ansikt, ører, rygg og nakke, er klar over at problemet kan sitte i kjeveleddpartiet. Smerten forverres ved tygging, og ofte er det smertefullt å gape. Mange kjenner murrende smerter i/rundt kjeveleddet, like foran ørene. Klikking og knepping i kjeveleddet er også vanlig – men det er også vanlig blant friske personer. Sammenhengen mellom kjeveleddslidelser (TMD) og stress, angst eller depresjon gjør det også vanskelig å skille mellom årsak og symptom, og feildiagnostisering er dessverre vanlig.

Det finnes flere typer tiltak og behandlinger for å bli kvitt problemet. Kognitiv terapi, psykologi og stressbehandling er én av behandlingstilnærmingene. Fysioterapi med muskulær behandling og kjeveøvelser en annen, mens tannleger i første rekke ville tenkt bittskinne og en eventuell operasjon. En bittskinne kan være en svært effektiv behandling, som også beskytter tennene dine for gnissing om natten.

Dersom du oppsøker oss for kjevesmerter, starter vi vanligvis med en vanlig undersøkelse av tennene for å utelukke at det er tennene som er opphav til smertene. Dersom tannlegen stiller diagnosen kjeveleddslidelse, vil tannlegen ta avtrykk for tillaging av bittskinne. Bittskinnen skal kunne bidra til at kjeveleddet og omkringliggende muskulatur kommer i avslappingsleie. Bittskinnen kombineres ofte med en kur betennelsesdempende behandling (medisin) i 5-7 dager.