Tannkrone

En tannkrone er en type tannerstatning som benyttes i tilfeller hvor tannen er så ødelagt at nærmest hele den synlige delen av tannen må erstattes. Kroner i hel porselen brukes for det meste i dagens behandlinger, og er svært estetisk lik en naturlig tann.

En behandling for tannerstatning utføres i tre steg:

  1. Tannlegen fjerner først ødelagt tannsubstans og former (preparerer) så tannen så den kan gi et godt feste for en krone. Deretter tar tannlegen en avstøpning av den preparerte tannen, nabotennene og motstående kjeve for å sikre perfekt passform av tannkronen som skal settes inn. Den ødelagte tannen blir så dekket av en midlertidig krone som beskytter tannflaten de dagene det tar å lage den permanente kronen.
  2. Den permanente tannkronen blir produsert på et tannteknisk laboratorium i løpet av noen dager
  3. Tannkronen limes/sementeres så på plass av tannlegen.

En krone er som regel en meget sterk og holdbar tannerstatning, og derfor en svært populær behandling. Dette er en noe kostbar behandling, men allikevel kostnadseffektiv på grunn av overlegen holdbarhet. Kronen i seg selv er oftest nesten uslitelig, men i overgangen til tannroten kan det i noen sjeldne tilfeller oppstå tannråte. Det er viktig at en evt tannråte oppdages og behandles tidlig. Følg derfor de anbefalinger som tannlegen gir om renhold og kontroll.