Tannstein

TANNSTEIN – HVA, HVORFOR, SYMPTONER, OG HVORDAN FORHINDRE TANNSTEINSDANNELSE

Tannstein er et hardt forsteinet belegg med ru overflate, som setter seg på tannflaten langs tannkjøttet, spesielt på innsiden av tennene i underkjeven. Som regel er tannstein forårsaket av forkalket plakk (bakteriebelegg), som kommer av belegg som har vært festet til tannen i lang tid. Tannstein kan også oppstå ved at mineraler (kalsium og fosfater) i spyttet krystalliserer seg på tannoverflaten din. I starten er denne mineraliseringen et mykt belegg som lett lar seg fjerne ved tannpuss. Etter et par måneder stivner det helt og blir forsteinet, og det blir til det vi kaller tannstein, som da har en ru overflate hvor nye bakterier lett kan feste seg og danne mer plakk og mer tannstein. Tannstein må fjernes profesjonelt av tannpleier eller tannlege, ettersom dette normalt sitter så godt festet til tannoverflaten at man ikke kan fjerne det selv med tannbørsten eller andre hjelpemidler i hjemmet.

Tannsteinen har en ru overflate som gir et ideelt grunnlag for mer plakkdannelse. Bakteriene i plakket produserer syre som kan føre til hull i tennene, i tillegg til illeluktende svovelforbindelser som gir dårlig ånde. Hvis du har tannstein er det lett å få misfarginger på tennene, for eksempel fra kaffe, te, vin og tobakk. Tannstein som blir liggende vil veldig ofte gi næring til tannkjøttbetennelse (gingivitt) og kan i verste tilfelle føre til at tennenes feste forsvinner, som gir problemer med tannløsning (periodontitt). 

Periodontitt skyldes infeksjon av bakterier i spalten mellom tann og tannkjøttet.  Dette bakteriebelegget kan vokse ned mot rotspissen og fører til gradvis reduksjon av tannenes feste til kjeven. Dersom tannsteinen, og dermed årsaken til tannløsningssykdommen, ikke blir fjernet, vil prosessen fortsette til tennene blir løs og til slutt mistes. Du risikerer da å utvikle tannfestesykdommen kronisk marginal periodontitt. Er du plaget med tannstein er det derfor viktig å gå regelmessig til kontroll hos tannlege/tannpleier. Slik unngår du at tannstein fører til alvorlige sykdommer i tannkjøttet.

Noen får mye tannstein, mens andre får lite. Dette avhenger av spyttets sammensetning og den enkeltes pusserutiner. Det viktigste du kan gjøre for å forebygge tannstein er å ha en god munnhygiene slik at mengde plakk reduseres. Puss tennene grundig 2 ganger daglig med fluortannkrem, bruk fluorskyll og bruk tanntråd/tannstikker/mellomromsbørster for å få vekk bakterier som ligger mellom tennene. Munnskyllevæsker som innholder sorbitol og xylitol kan bidra til å bekjempe dannelsen av plakk. Ved å redusere mengde plakk kan du forhindre at det danner seg tannstein. Munnskyll som i tillegg inneholder sinkklorid kan også hjelpe med å motvirke nydannelse av tannstein.

I tillegg er det viktig at du går regelmessig til en tannlege eller tannpleier for profesjonell tannrengjøring og fjerning av plakk og tannstein som har oppstått. 

Er du usikker på om pusseteknikken din er riktig, kan du be om hjelp og råd av våre tannleger eller tannpleier. En sunn tannhelse avhenger i hovedsak av din egeninnsats. Gode rutiner med rens og renhold av tennene minimerer risikoen for ubehagelige overraskelser i form av tannsmerter og tannkjøttsykdommer.